Wednesday, July 31, 2013

Faraj Kering Selepas Bersalin

Q : ISTERI saya baru melahirkan anak pertama yang kini berusia dua bulan lebih. Masalahnya, sejak melahirkan anak, faraj isteri saya terus kering yang menyukarkan hubungan kami kerana dia berasa sangat pedih meskipun menggunakan krim. Dia tidak mengalami keputihan dan kadangkala farajnya berbau. Untuk pengetahuan doktor, isteri saya bersalin secara pembedahan manakala kesan pembedahan itu ada kalanya bernanah dan sedikit berdarah.

BAGI wanita, terdapat cecair pelincir yang dihasilkan oleh sepasang kelenjar Bartholin yang terdapat pada bahagian dalam dan berhampiran pintu masuk faraj. Cecair ini penting dan hanya dihasilkan sekiranya wanita mengalami rangsangan seksual. Sekiranya wanita terbabit tidak terangsang, cecair pelincir ini tidak dihasilkan dan pasangan merasa kering serta tidak selesa untuk melakukan seks penetratif.

Faraj berbau mungkin petanda jangkitan kuman. Jangkitan kuman lazimnya mendatangkan lelehan, sama ada berwarna keputihan, kehijauan malah boleh juga jernih tetapi berbuih. Jangkitan kuman pada dinding faraj boleh membentuk peradangan pada tisu faraj dan menyebabkan kepedihan (akibat luka seperti melecet). Kepedihan atau kesakitan ini akan turut memberi kesan tambahan kepada mood dirinya dan tiada cecair pelincir yang dihasilkan oleh kelenjar Bartholinnya. Sumber : rahsiarumahtangga.wordpress.com

Nak cara yang lebih semulajadi? Saya cadangkan Alfalfa Complex. Mengandungi 7 enzim pencernaan dalam kuantiti secukupnya untuk membantu pencernaan bagi kesemua tiga kelas makanan, mengandungi klorofil. Alfalfa juga mengandungi 16 vitamin, 17 mineral, gentian dan amat kaya dalam protein. Mengandungi mineral surih berbanding mana-mana tumbuhan yang diketahui manusia.

Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria.

Tidak semua alfalfa adalah sama, alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia. Sumber : vitaminsemulajadi.com

Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Sumber : shaklee.com.my

Tahukah anda Alfalfa ni mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). ..Jadi jika rasa rasa mcm teruja nak cuba.. silakan yaa Sumber : mamafaiz.com

Dilla Jalil alfalfa mmg best..dilla pernah tanya hasben (lepas bersama selepas 100hari berpantang) ada rasa lain tak??hasben dgn serba salah ckp adalah lain sikit lepas bersalin ni..dh kurang grip!tp lepas ambil alfalfa..katanye ketat mengalahkan anak dara ko!!hehehe..i luv alfalfa!! ♥

Pn Dilla (dari link ini)

"....Semenjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau!
Sumber : mamafaiz.com
 
Untuk pertanyaan lanjut,

Call/WhatsApp : NANA | 016.692.8086
Email : luvfornana@gmail.com
Read More

Tuesday, July 30, 2013

Artikel Tentang Coenzyme Q10 dari TheStar

 

Studies reveal that Coenzyme Q10 pills cut death rates among heart failure patients.

IF you are concerned about your heart health or suffer from constant fatigue, then you will find this article interesting.

You probably already know that Coenzyme Q10 (CoQ10) is produced naturally in your body and plays a critical role in survival.

CoQ10 is the “spark plug” that ignites energy production in virtually every one of your 100 trillion cells. Without it, you will have no energy, which means no life!

Scientific evidence is mounting that CoQ10 may be a useful tool to improve cellular energy levels and fight the ravages of cardiovascular disease.

According to the latest results of a multicentre randomised double-blind trial presented at the Heart Failure Congress 2013 of the European Society of Cardiology Congress in Lisbon, Portugal, CoQ10 supplementation cut death rates of heart failure patients by half.

It is the first pill to improve survival in chronic heart failure since ACE inhibitors and beta blockers were inroduced more than a decade ago, and should be added to standard heart failure therapy, says lead author Professor Svend Aage Mortensen (Copenhagen University Hospital, Denmark).

He said: “Other heart failure medications block rather than enhance cellular processes, and may have side-effects.

“Supplementation with CoQ10, which is a natural and safe substance, corrects a deficiency in the body and blocks the vicious metabolic cycle in chronic heart failure called the energy-starved heart.”

Considering this latest finding, those with existing heart conditions might want to seek the advice of their doctor if they have not been prescribed CoQ10 previously.

Many people however, are not aware that CoQ10 exists in two forms in our body. The body makes the regular form (ubiquinone), and then converts it into the active form (ubiquinol), which then renders CoQ10 into a lipid-soluble antioxidant.

But, once past 50 years of age, the body’s CoQ10 production drops drastically. Our ability to convert regular CoQ10 to the active form also diminishes. Both forms of CoQ10 are important, but they have different roles to play in the body.

Besides increasing energy levels, CoQ10’s antioxidant properties protect the body from harmful free radical damage.

When the body’s organs are overwhelmed by free radical attack, we are exposed to chronic degenerative diseases such as heart disease, diabetes, Alzheimer’s, Parkinson disease, etc.

Singaporean researchers found in one study that diabetics have approximately 75% less active form of CoQ10 compared to non-diabetics. This study clearly demonstrates that diabetics used up more of the active form of CoQ10 to combat free radicals.

Statins are cholesterol-lowering drugs that also happen to affect CoQ10 levels by blocking the pathway involved in cholesterol production – the same pathway by which CoQ10 is produced.

This known fact has made Canadian health authorities require that statins sold in Canada carry a precautionary warning regarding CoQ10 depletion.

As your body gets more and more depleted of CoQ10, you may suffer from fatigue, muscle weakness and soreness, and eventually heart failure.

So if you’re taking statin drugs, it’s vital that you take active CoQ10 for preventing serious statin-induced health problems.

The active form of CoQ10 is the predominant form in a healthy body.

Clinical trials have shown that the active form is more easily absorbed than regular CoQ10.

However, most CoQ10 supplements in the market are in the regular form.

Therefore, if your body is already losing its ability to convert regular CoQ10 into the active form due to age, taking these supplements might not increase the amount of active CoQ10 in your body.

Since active CoQ10 is such a powerful antioxidant, it is easily oxidised in the air, and is a challenge to keep stable in a dietary supplement.

This is why, despite knowing about the active form, scientists and researchers could not produce a stable form outside the body. It took them more than a decade to stabilise the active form for use in supplements.

Check your CoQ10 supplement label, and if it states ubiquinone or ubicarenone, you are taking the regular form. If you are unsure, ask your pharmacist.
-sumber TheSTAR 29.7.13-
Read More

Wednesday, July 24, 2013

Testimoni Slimming : INCH LOSS YANG SANGAT KETARA!!

Slimming dengan Shaklee bukan omongan kosong tahu?
Jom tengok apa langkah-langkah untuk slim dengan Shaklee!



Langkah 1 : Detoks

Kita sering mengambil pelbagai ubatan untuk membantu diet. Tapi sangat liat untuk berfungsi. Masih tak turun dan tak nampak perubahan. Ini sebab proses detoks tak berlaku...Jadi..langkah pertama yang perlu  dilakukan adalah dengan proses DETOX.


Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Proses pembakaran lemak dan pelangsingan badan anda pun lebih mudah berlaku.





Apa yang sesuai untuk detox? 

Produk Shaklee yang sesuai untuk detox adalah Herb-lax atau Alfalfa Complex atau Fiber. Bagi mereka yang tidak mengalami masalah sembelit boleh cuba Alfalfa Complex atau Fiber dan Herb-lax sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit.
 ibu-ibu yang menyusukan anak tidak disyorkan mengambil Herb - Lax kerana bimbang jika kesannya akan dapat pada anak (anak mungkin cirit birit). Alfalfa Complex sangat sesuai untuk ibu mengandung selain untuk kurus ia juga sebagai 'milk booster'.




Untuk detoks ni boleh pilih samada Alfalfa Complex atau Herblax Langkah 2 : Memecah Lemak = Lecithin

Berfungsi untuk memecahkan lemak-lemak. Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.



Langkah 3 : Protein

Protein sangat perlu untuk 



  • membantu meningkatkan metabolisme tubuh
  • meningkatkan perkembangan otot
  • menjaga nafsu makan 
  • menjaga otot bebas lemak
  • Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sebanyak 35%. Protein juga mengelakkan berlakunya diet yo-yo dan menghalang berat badan badan naik dengan mendadak. 
Selepas kurus, badan akan mudah mengelebar/gelebeh, dengan pengambilan protein akan shapekan otot yang gelebar dan membuatkan badan solid.

Cadangan saya boleh mengambil Cinch™ Shakes atau Soy Protein Isolate Powder (ESP) untuk protein bergantung kepada bajet anda.

Cinch™ Shakes
Cinch™ Shakes

Campuran Proprietari Protein dengan Leusina
•    Bebas Laktos
•    Rendah glisemik
•    Soya Bukan-GMO 

Cinch™ Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan. 
•    Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa 
      anda menurunkan berat badan
•    Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang 
      dan puas
•    Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan


ESP - Soy Protein Isolate Powder



Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
•    Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
      rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
•    Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
•    Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada
      keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian
      menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal
      kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
•    Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu
      Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),
      di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari
      proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.



Gabungan ketiga - tiga produk ni sangat berkesan untuk menurukan berat badan. Tapi pengambilan makanan yang seimbang dan diet yang teratur juga sangat disarankan untuk kekal langsing!!!


Air 2 - 3 Liter sehari adalah wajib untuk meudahkan proses pelangsingan dan penyerapan suplemen yang diambil..Paling penting adalah ISTIQAMAH = KONSISTEN untuk result yang superb!!

INFO LANJUT?

NANA | 016.692.8086
Read More

Wednesday, July 17, 2013

Keluarga JUTAWAN Shaklee

JOM BERSAMA-SAMA SERTAI KAMI DALAM KELUARGA JUTAWAN SHAKLEE UNTUK MASA DEPAN YANG LEBIH BAIK!
Read More

Testimoni : Wajah bersih & glowing walaupun tak pakai pencuci muka, body mantop!

Setiap wanita pasti tak lepas dari  keinginan untuk selalu kelihatan cantik.Keyakinan diri bertambah bila kita rasa kita cantik. Jom Cantik dengan Shaklee. Cantik yang sihat & selamat!!

More Info?
Nana | 016.692.8086
Read More

Apa yang membezakan Shaklee dengan business yang lain?

Kenapa Shaklee berbeza dari bisnes MLM yg lain?

1. Product based. Customer bayar, Shaklee uruskan semua.
2. Tak perlu simpan stok beribu-riban. Takda modal, kecuali jadi ahli. Keahlian PERCUMA? ada je..
3. Group Business Coaching. Kita belajar & bekerja ibarat satu keluarga saling tolong menolong dan support sesama kita.
4. Anda USAHA, anda dapat. Konsep mudah.. takda pilih kasih.
5. Takda perjumpaan kerap yang perlukan pengorbanan hujung minggu,etc. (psst, sampai sekarang saya belum face to face dgn 'mak' saya, tp akrab bergurau senda dan belajar macam2!)

Pendek kata,semua dihujung jari.. Nak seribu daya, taknak seribu dalih.
 

Jom pilih Shaklee sebagai kerjaya. 

PM FB : Cik Puan Nana
Call/Sms/Wassap/WeChat : 016.692.8086
Email : luvfornana@gmail.com
Read More

Wednesday, July 10, 2013

Kombinasi Berpantang Shaklee : Berpantang dengan bertenaga & berseri-seri


Pengambilan vitamin dalam pantang adalah suatu kemestian bagi ibu-ibu hari ini. Tempoh berpantang 44 hari tu terasa sangat lama bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, kerana pada waktu itu kita masih dalam kesakitan kesan luka jahitan, badan yang sangat lemah akibat kehilangan darah semasa proses kelahiran, emosi yang tidak stabil ditambah pula dengan ragam bayi yang lazimnya kerap menangis dan tidak mahu tidur malam, sememangnya amat memenatkan.
Stress atau meroyan yang dikait rapat dengan ibu berpantang, bukanlah mitos tapi memang benar-benar wujud. Justeru, para ibu haruslah menyiapkan diri fizikal dan mental untuk menangani keadaan tersebut, dan salah satu caranya ialah dengan pengambilan vitamin, sebagai persediaan sebelum menyambut cahaya mata, permata hati kita.

Jom tengok Set Bersalin Shaklee, yang terdiri daripada:
  1. Vitamin B Complex Dengan Asid Folik
  2. Vitalea / Multivitamin Dengan Zat Besi
  3. Vitamin C
  4. Zinc

Apa kepentingan mengambl vitamin-vitamin ini?

 1) Vitamin B Complex Dengan Asid Folik
  • B Complex bertindak sebagai penenang dan mengelakkan stress atau meroyan di kalangan ibu berpantang. Ia juga berupaya meningkatkan pembentukkan sel darah merah dan sangat penting untuk menukarkan makanan yang kita ambil menjadi tenaga. Justeru, ibu-ibu akan merasa lebih bertenaga dan kurang letih. Vitamin ini juga memelihara kulit dari dalam dan penting untuk kecantikkan, sesuai dengan namanya B for Beauty.
2) Vitalea / Multivitamin Dengan Zat Besi
  • Sangat penting diambil oleh ibu berpantang kerana vitalea membekalkan 23 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakkan makanan perlu dielakkan semasa berpantang (pantang makan). Zat besi pula sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel darah merah, bagi menggantikan kehilangan darah semasa proses kelahiran. Ibu-ibu yang kekurangan vitamin ini, akan kelihatan pucat, letih dan tidak bermaya.
3) Vitamin C
  • Sangat penting untuk penyembuhan luka jahitan serta membaik pulih tisu yang rosak selepas bersalin. Juga penting untuk meningkatkan sistem pertahanan badan kerana sebiji vitamin C Shaklee menyamai 7 biji setengah kita makan buah oren. Vitamin C juga penting dalam membentuk kolagen dan penting dalam kecantikkan kulit.
4) Zink
  • Sangat penting untuk membaik pulih luka jahitan dan luka dalaman. Makanan yang kaya dengan zink ialah ikan haruan. Agak sukar untuk memasak ikan haruan setiap hari, ditambah pula dengan harganya yang agak mahal. Justeru, pengambilan zink setiap hari adalah pilihan yang tepat bagi ibu berpantang. Zink juga membantu mengatasi masalah ‘kedinginan’ selepas bersalin, dan pengambilan zink oleh ibu menyusu akan menjamin bayi membesar dengan optimum. 

Dan untuk penyusuan, anda digalakkan mengambil ESP.. ESP merupakan protein soya yang sangat membantu ibu-ibu menyusu di samping mengekalkan kesihatan ibu dan bayi.

Jika anda mengalami sembelit semasa berpantang pula, cubalah ostematrix, insyaAllah ia membantu melawaskan, tak adalah luka terjejas akibat sembelit.. insyaAllah

BERMINAT?
HUBUNGI SAYA UNTUK HARGA YANG BERPATUTAN!
Nana | 016.692.8086
Read More

Tuesday, July 9, 2013

Performance Drink, Cegah Dehydration


Khasiat dan Kebaikan

1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

5. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

6. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.

Testimoni


"Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2" 

 "Saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg...dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun." 

Jadi, kepada mereka yang mahu mengelakkan keletihan melampau, dahaga melampau dan dehidrasi, bolehlah mencuba Performance Drink ini. Harga untuk satu canister ialah RM82.50 sahaja untuk kegunaan sebulan setengah.

Best Price? Contact me ye! Nana @ 016.692.8086
Read More

Friday, July 5, 2013

Risiko wanita hamil yang kekurangan zat kepada BAYI

Tahukah anda Wanita yang kekurangan zat mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan...

  1. Bayi dengan berat badan yang tidak normal semasa lahir. Ibu-ibu yang kekurangan berat badan atau kekurangan nutrisi berkemungkinan melahirkan bayi yang rendah berat badan semasa lahir.
  2. Bayi-bayi ini lebih berkemungkinan untuk membentuk komplikasi-komplikasi yang akan menjejaskan organ-organ penting dan juga akan lebih mudah terkena jangkitan.
  3. Ibu-ibu yang mempunyai berat badan yang tinggi menghidapi risiko untuk menghidayupi penyakit diabetes mellitus dan melahirkan bayi yang besar. Bayi-bayi ini pula berkemungkinan membesar menjadi kanak-kanak dan orang dewasa yang terlebih berat serta berkecenderungan menghidap penyakit-penyakit seperti diabetes jenis 2 di kemudian hari.
  4. Bayi dengan kecacatan kelahiran. Satu daripada kecacatan kelahiran yang paling lazim adalah kecacatan tiub neural yang berpunca daripada pembentukan otak atau saraf tunjang yang tidak betul akibat daripada kekurangan nutrien-nutrien tertentu sebelum dan semasa kehamilan.
  5. Bayi dengan kecacatan mental dan kerencatan akal. Bayi-bayi ini akan lebih berkemungkinan mempunyai IQ yang lebih rendah dan kerosakan otak serta deria. 
Shaklee menawarkan Vitamin lengkap untuk keperluan nutrisi Ibu-Ibu yang Hamil.


 
 



Vitalea - 1 ke 2 biji sehari


Vitalea adalah multivitamin jadi ibu-ibu tidak perlu mengambil multivitamin prenatal yang lain. Dilengkapi dengan zat besi dan juga 200 mg asid folik Ibu hamil yang mengalami anaemia, pening atau mudah pitam amalkan secara konsisten untuk kesihatan yang lebih baik (inshaALLAH). Wanita hamil yang mengalami masalah Hb rendah juga digalakkan mengambil Vitalea ini.

Anaemia amat berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin, oleh itu pastikan pencegahan awal dilakukan.

B Complex - 1 ke 2 biji sehari


B Complex yang lengkap dengan asid folik dan biotin (sumber b yang mahal harganya). Asid folik mustahak untuk membantu pembinaan tulang bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Pengambilan asid folik adalah sekurang-kurangnya 400 mg sehari (2 biji b complex ATAU 1 biji b complex + 1 biji Vitalea). 

Vitamin C - 1 biji sehari


Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel  tisu dalam badan. Ia juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Vitamin C membantu menguatkan sistem pertahanan tubuh badan (immune booster). Selain daripada itu, vitamin C penting untuk kadar serapan zat besi yang optima dalam tubuh kita.

Ostematrix - 4 biji sehari


Wanita hamil memerlukan kalsium sekitar 1000 mg ke 1300 mg sehari. Istimewanya Ostematrix kerana ia ia bukan sahaja kalsium, malahan lengkap dengan magnesium dan vitamin D (bantu penyerapan). 1 biji Ostematrix mempunyai 250 mg  kalsium. Magnesium membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang lalu menguatkannya, manakala vitamin D pula meransang penyerapan kalsium. 

Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Bagi wanita hamil pula, ia penting untuk ransangan saraf dan mengelakkan kekejangan otot ketika hamil. Kalsium juga penting untuk denyutan jantung  dan tekanan darah yang stabil. Kalsium yang cukup ketika hamil amat penting kerana sekiranya bayi dalam rahim tidak mendapat bekalan kalsium yang cukup, bayi akan 'menarik' kalsium daripada ibunya, yang mana akan memberi kesan kepada ibu hamil seperti osteoporosis di kemudian hari.

Omega Guard - 1 biji sehari


Pengambilan Omega Guard Shaklee disarankan bermula pada trimester kedua dan ketiga. 

Penting untuk membantu pembentukan otak bayi daripada peringkat awal. Mengandungi DHA dan EPA yang sangat penting untuk otak dan mata bayi. Juga membantu mengawal kadar kolestrol dalam badan wanita hamil. 

ESP - 1 sudu besar sehari


Protein sangat penting untuk membina, memperbaiki dan memperbaharui sel-sel, tisu dan hormon dalam tubuh. Protein juga penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang baik dan berkualiti penting untuk kesihatan keseluruhan yang baik, kerana sel yang sihat menyerap lebih nutrien daripada sel yang tidak sihat. Bagi wanita hamil, pengambilan ESP membantu memberi tenaga terutamanya ketika mengalami alahan (kurang/tak lalu makan). 

Selain daripada itu, protein ESP ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ-organ bayi. 

DAPATKAN VITAMIN ANDA SEGERA
NANA
016.692.8086
Read More

Thursday, July 4, 2013

Mengekalkan Kesihatan Semasa Hamil dan Berpuasa

Bagaimana saya boleh mengekalkan kesihatan semasa hamil dan berpuasa?
Info : http://www.babycenter.com.my

Jika anda berpuasa, tentu sekali anda tidak boleh makan sekerap biasa, tetapi anda masih boleh makan lebih daripada dua kali di antara masa berbuka dan sahur. Hidangan makanan yang seimbang dan berkhasiat akan membantu mengekalkan berat badan dan mengelakkan masalah-masalah seperti sembelit, sakit kepala, ketakcernaan, lesu dan pedih ulu hati yang kesemuanya merupakan simptom-simptom biasa semasa hamil. 

Apakah cara terbaik bagi wanita hamil berbuka puasa?
Tiada pelan makanan khas yang perlu anda ikuti, tetapi anda boleh mencuba tip-tip berikut sebagai cara terbaik untuk berbuka. Mulakan dengan:
  • tiga biji kurma dan jus (bagus untuk menormalkan semula tahap gula yang rendah dalam darah);
  • susu atau yogurt rendah lemak;
  • sup jernih.
Kemudian, makanlah hidangan seimbang yang mengandungi:
  • sepinggan salad atau ulam-ulaman sebagai hidangan pembuka selera;
  • protein daripada ayam, daging atau ikan, atau lentil, kacang pis atau kekacang;
  • karbohidrat kompleks daripada nasi beras perang dan roti bijian penuh;
  • dan, banyak sayur-sayuran.
Elakkan hidangan berlemak tinggi untuk mencegah pertambahan berat, pengambilan makanan kurang berkhasiat dan mengalami ketakcernaan.

__________________________________________________

Mengambil Makanan tambahan ketika sahur juga membantu anda kekal bertenaga dan cergas sepanjang berpuasa dalam keadaan hamil. ESP mengandungi sumber Protein yang sangat baik dan tinggi, dan Performance Drink mengekalkan tahap hidrasi badan anda.
BOOKING SEKARANG!
Nana | 016.692.8086


Read More

Ramadhan Bulan Nyah Toksin!

Dapatkan Vitamin Shaklee untuk menyokong aktiviti seharian anda yang sentiasa sibuk, bulan Ramadhan pastinya exhausted sangat dengan macam-macam perkara kan!

PM FB : Cik Puan Nana
Call/Sms/Wassap : Nana | 016.692.8086


Read More

Monday, July 1, 2013

JULAI PROMOTION - GLA COMPLEX

GLA daripada Shaklee adalah rumusan yang terbaik untuk para wanita yang pentingkan penjagaan dalaman badan dan kecantikan. Memang ideal sangat Shaklee buat PROMO GLA bulan ni sebab RAYA dah nak dekat, saya pasti kita semua inginkan penampilan yang lebih cantik dan segar RAYA nanti kan??

DAPATKAN GLA DENGAN HARGA PROMOSI BULAN JULAI INI.
HARGA MURAH BERBANDING SEBELUMNYA TAUUU!

SMS/Wassap NANA di 016.692.8086 untuk tahu HARGA BEST tu. DISKAUN BANYAK SANGAT TAU! :)
Read More

Copyright © Sihat & Cantik by Cik Puan Nana Designed by Ms.Azhafizah