Friday, June 13, 2014

Anda menderita Slipped Disc?

Apakah Itu Slipped Disc Dan Bagaimana Mengurangkan Risikonya?

Pernahkan anda merasa sakit belakang yang melampau? Menurut kajian 80% orang dewasa pernah mengalami sakit belakang sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Kebanyakan nya disebabkan oleh aktiviti harian yang lazim dilakukan tetapi dengan cara yang salah.  Kesakitan yang melampau menyebabkan anggota badan menjadi kebas, pergerakan terbatas, otot kaki menjadi kejang dan ketika itu tiada apa yang boleh dibuat untuk menghilangkan kesakitan.

Sebelum itu,mari  kita mengenal struktur tulang belakang kita. Tulang belakang manusia terdapat ‘jelly-like structure’ yang dipanggil ‘Disc’. Disc ini berfungsi sebagai kusyen pad atau pelindung diantara tulang-tulang pada tulang belakang. Disc ini stabil kerana terdapat ligament yang tebal disekeliling tulang belakang.

Herniated_Disc-1 
Keadaan Disc yang terbonjol

Slipped Disc adalah satu istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku terhadap tulang belakang. Secara ringkasnya ‘Slipped Disc’ bermaksud disc pada tulang belakang  terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang. Selain ‘slipped disc’, gejala ini juga dipanggil ‘Herniated Disc’, Ruptured Disc’ atau PID (Prolapsed Intervetebral Disc).
Heniated
Pelbagai Masalah Berkaitan Disc

Punca Berlaku Slipped Disc
Proses penuaan antara punca berlakunya Slipped Disc di mana ligament yang memegang disc itu menjadi lemah dan sekiranya terdapat tekanan atau tergeliat sedikit pun, ia mampu menyebabkan gel disc itu pecah.
sd1

Namun begitu, aktiviti harian yang dilakukan dengan cara yang salah juga mampu menyumbang kepada risiko slipped disc antaranya:
1. Membongkok terlalu lama
2. Mengangkat beban yang terlalu berat
3. cara mengangkat beban yang salah
4. duduk atau baring dalam posture badan yang salah
5. Kecederaan ketika bersukan (cth: mengangkat berat di gym)

Tanda-tanda  Slipped Disc
disc 1 
Radang Bahagian Bawah Belakang

-  Sakit yang melampau dan tiba-tiba. Biasanya berlaku di bahagian bawah belakang dan juga boleh berlaku di bahu serta tengkuk.
- Sakit di bahagian bawah belakang boleh menyebabkan sakit menyucuk-nyucuk di bahagian kaki dan tapak kaki. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh melarat dan menyebabkan lumpuh.


Cara Mencegah
Konsumsi-Herbal-Alami-dapat-Menambah-Berat-Badan
  1. Mengaja berat badan ideal. berat badan yang berlebihan member bebanan yang lebih kepada tulang belakang
  2.  Berhenti merokok. Nikotin dalam rokok adalah toksik kepada disc. Ia menghalang disc mengekalkan sifat elastiknya kerana toksik menghalang penyerapan nutrient
  3. Amalkan Posture badan yang betul.
lifting
postures-1
sittingposture-1


Kaedah Rawatan
1. Rawatah Thermal – bertujuan untuk mengurangkan sakit
images
2. Steroid – suntikan steroid dapat menguankan oto belakang dan mengurangkan kesakitan untuk kesakitan biasa
exercise for backpain
3.Fisioterapi –  Kaedah senaman yang dijalankan bersama pakar untuk menguatkan otot temasuklah menggunakan tuala panas pada bahagian yang sakit.

ep

4. Pembedahan – Langkah terakhir di mana disc yang terkeluar akan dikikis.Untuk kes yang serius,Kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang

Namun begitu, gejala Slipped Disc mampu berulang.
Jadi  jika anda sedang mencari beberapa alternatif makanan tambahan, dan bukan hanya bergantung kepada ubat-ubatan, cuba di bawah gabungan. Ia mungkin membantu anda pulih, dan perkara yang terbaik adalah, Shaklee merupakan produk semulajadi dan selamat. Tidak syak lagi!
sakit slip disc

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh mencuba Set Sendi Shaklee atay Vivix yang terbukti selamat dan InsyaAllah Berkesan.

ADVANCE JOINT HEALTH  TABLET
- memelihara ligament (tisu penyambung) yang sihat.
- menyokong keselesaan sendi
-meningkatkan kesan kusyen
OSTEMATRIX
- Sumber kalsium di mana penting untuk kesihatan tulang,otot dan ligament
- Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang.
- Vitamin D merangsang penyerapan kalsium.
OMEGA GUARD
- Mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi
- Bertindak sebagai pelincir pada sendi.
Vivix™
- Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur Disc tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc.
- Menyokong kesihatan sendi.
- Menyokong kesihatan menyeluruh.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT & PEMBELIAN,
HUBUNGI,

NANA | 016.692.8086


CREDIT : MAZIAH JAMALUDIN (HEALTHY VITA GARDEN)

Copyright © Sihat & Cantik by Cik Puan Nana Designed by Ms.Azhafizah