Monday, February 15, 2016

MENYUSU MALAM BANYAKKAN SUSU IBU

Assalammualaikum.
Wah lama dah tak update blog, sejak sarat mengandungkan anak ke-3 dan bersalin. hehe
Rutin lama berulang kembali nampaknya, kembali bergelumang dengan pump, storage bottles, ice pack, cooler bag and etc etc. Only pumping moms knows.. heheh.

Nanti ada masa kita cerita pasal pengalaman bersalin & berpantang okeyh?
Harini nak share pasal breastfeeding serba sedikit.

Kerana bekerja, seperti ibu-ibu bekerja yang lain, saya memilih untuk mengepam sewaktu bekerja untuk kekalkan pengeluaran susu untuk si kecik bambam Ameer Isyraf. Malam masa saya tidur, saya akan direct feed on demand. Kadang-kadang tu sepanjang malam dia asyik menyusu. Kadang-kadang menyusu sikit je tidor memanjang. hehe. Tapi still saya pam sebelum bersiap ke tempat kerja.

Jom baca tips kat bawah untuk kita sama-sama aplikasikan!
Selamat membaca :)

 


Tips dari FB Pumponthego - Breast Pump Specialist
 
Di kala seisi rumah dah sampai ke 'kingdom of dreamland' (aka tido), mak2 menyusu masih berjuang nk berikan hak susu ibu kpd anak masing2.

Ada yg dah tido dgn niat nk bangun powerpumping. Tp lg best klu anak sendiri yg 'powerpump'kan.
Pernah seorg ibu datang jumpa cikgu. Baby fully bf tapi kenaikan berat badan sgt sikit. Doktor suggest campur susu fm. Dia dapatkan pendapat cikgu. Cerita punya cerita, rupanya baby tidur straight dr pukul 8pm-5am, last menyusu pukul 8pm. Malam xde nyusu. Pagi2 tersangat2 lapar kata ibunya. Haa, disebabkan ini berat badan baby naik tp sikit. Susu ibu pd waktu mlm lebih tinggi kandungan lemaknya. Lemak ini yg naikkan berat badan baby tau. Jd cikgu suggest, instead of tambah susu fm, eloklah susukan baby dgn kerap pd waktu malam. Juga kita elakkan baby dr dehydrated. Alhamdulillah lepas sebulan, kenaikan berat baby bertambah baik.
Ibu2, jgn mengeluh klu baby nk menyusu dgn kerap waktu malam, sekalipun rs penat teramat, pinggang dah lenguh, urat2 kt badan rs dah masuk angin. Menyusu waktu mlm banyak faedahnya.

1. Bg yg berpantang, inilah masanya utk uols bg rangsangan yg banyak pd breast utk establish kuantiti susu yg banyak nanti. Selepas bsalin, kadar hormon prolaktin di tahap ttinggi. Lg kerap baby menyusu, lg byk susu terhasil.

2. Utk yg rs susu dah berkurang, rajin2 bangunkan baby utk menyusu. Hisapan baby pd waktu mlm akan rangsang penghasilan susu yg luarbiasa gandanya.

3. Jika baby tido (x kerap bgn) kerana kekenyangan, bangun n pump la walaupun sambil tutup mata. Breast yg tak dikosongkan akan hantar signal kpd badan utk kurangkan phasilan susu.

4. Naikkan berat badan baby sebab kandungan lemak (hindmilk) yg tinggi.

5. Menyusu pd waktu malam dpt sustain penghasilan susu utk jangka masa panjang sebab rangsangn pd hormon prolaktin lebih tinggi pd malam hari.

6. Klu dpt direct feeding lg bagus sebab ini bantu ibu n baby dpt tidur yg berkualiti.
Banyak lg kelebihan menyusu waktu mlm ni tau. Cikgu cite sikit dulu mlm ni.
Selamat menyusu n happy pumping to all!! Goodnight
‪#‎cikgususu‬

Copyright © Sihat & Cantik by Cik Puan Nana Designed by Ms.Azhafizah